Silajlık Mısır

Silaj Nedir

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve ekonomiye katkı sunanların en önem verdikleri konu, hayvanların her dönemde düzenli ve sağlıklı beslenebilmeleridir. Yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı yaz ve kış aylarında hayvanların yeterli
4.5 (2 oy)
Silaj Nedir

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve ekonomiye katkı sunanların en önem verdikleri konu, hayvanların her dönemde düzenli ve sağlıklı beslenebilmeleridir. Yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı yaz ve kış aylarında hayvanların yeterli beslenmeleri sorun olmaktadır. İşte bu ihtiyaçtan dolayı ülkemizde de son yıllarda silaj yem yapımı oldukça yaygınlaşmıştır. Yeşil bitkilerin ve otların turşulaştırılmasına silaj yem denir. Yeşil ve suca zengin bitkiler iyice sıkıştırılarak ve havasız ortamda, silolarda saklanarak silaj yem elde edilir. Et ve süt hayvanları yeşil yem bulunmadığı dönemlerde silaj yemle dengeli bir şekilde beslenebilmektedir. Silajla beslenme hem daha ekonomik hem de daha gerçekçidir. Silaj yaparak saklanan yemlerin besin değeri kaybolmamakta ve aynı zamanda koku, tat ve yumuşaklığı gibi özellikleriyle hayvanlar tarafından severek yenilmektedir.

Bütün yeşil ve suca zengin yemler tek başlarına, karışık veya katkı maddesi desteği ile silolanabilir. Ancak silajlık mısır bitkisi en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliği taşımaktadır. Kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun sıkıştırma kapasitesi nedeniyle kolayca silolanabilmektedir. Bundan dolayı en çok tercih edilen bitki çeşididir. Enerjice zengin olmasından dolayı ve geviş getiren hayvanlarca sevilerek yenmesinden dolayı çiftçiler için vazgeçilmez bir kaba yem kaynağıdır.

Silajlık mısır yetiştiriciliğinde yüksek boylu ve geniş yapraklı çeşitlerin tohumları kullanılmalıdır. İyi bir silaj yapımı için silajlık mısırın hasat olgunluğuna ulaşması şarttır. Silaj yapmak için ekilen mısırın çapalama, sulama ve diğer bakım hizmetleri de oldukça kolaydır. Silaj makinesi ile hasadı da kolayca yapılabilmektedir. Uygun şartlarda silolanan mısırlar 45 – 60 gün arasında kullanıma hazır hale gelmektedir. İyi bir silolama ile silajlık mısırın besin değeri kaybolmadan saklanması ve ihtiyaç olan dönemlerde hayvanların beslenmesi sağlanabilmektedir.