Silajlık Mısır

Mısır sılajı nedir ve nasıl yapılmaktadır

Verimli ve ekonomik bir hayvancılık için silaj üretimi çok önemlidir. Silaj kısaca yeşil bitkilerin fermantasyona uğratılarak saklanması işlemidir.
1.0 (1 oy)
Mısır sılajı nedir ve nasıl yapılmaktadır

Verimli ve ekonomik bir hayvancılık için silaj üretimi çok önemlidir. Silaj kısaca yeşil bitkilerin fermantasyona uğratılarak saklanması işlemidir. Hayvanların yediği her türlü ot ve yeşil bitkinin havayla ilişkisi kesilir ve ekşitilmesi, turşulaşması sağlanır. Bu arada bitkilerin besin değerinde hiçbir azalma olmaz ve hatta bu arada besin değeri arttırılır. Bitkiler turşulaşma işleminden sonra silolarda saklanır. Silaj yapımında kullanılan en önemli bitkilerin başında mısır bitkisi gelmektedir. Özellikle yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı yaz ve kış aylarında mısır silajı hayvanların severek yediği, besin değeri yüksek ve ucuz en önemli beslenme kaynağıdır.

Silajlık mısır hasat olgunluğuna ulaştığı takdirde iyi bir silaj yapımı sağlanacaktır. Bölgelere göre değişmekle birliktesilajlık mısır ekimi genellikle nisan – mayıs, haziran –  temmuz aylarında yapılmaktadır. Silaj yapımı için ekilen mısırın en iyi hasat zamanı ise, danelerin süt olumu dönemini tamamlayıp hamur olumuna girdiği dönemdir. Hasat edilen mısırlar en kısa zamanda silo çukurlarına doldurulur ve iyice sıkıştırılır. Sıkıştırılan mısırlar plastik örtüyle örtülür. Silo kapatıldıktan sonra 2 ay gibi bir zaman sonunda kullanıma hazır hale gelir. Böylece yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı aylarda, yeşil yem özelliği taşıyan, besin değeri yüksek ve kolay sindirimi olan bir yem elde edilmiş olur. Mısır silajıyla beslenen hayvanlar daha sağlıklı ve tüyleri parlak olmaktadır. Mısır silajının sindirimi de kolay olduğu için kabızlık gibi problemler de önlenmiş olur. Silajlık yemler, yeşil yemlerin bulunmadığı dönemlerde kullanıldığı zaman hayvanların beslenme dengesizlikleri önlenmiş olur. Bu da hayvancılıkta verimin düşmemesi için önemli bir durumdur.

Silajlık mısır, kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve sıkışma kolaylığı nedeniyle, en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliği de taşımaktadır.