Silajlık Mısır

Silajlık mısır üretimi neden önemlidir

Besi ve süt hayvanı yetiştiren çiftçilerin en önem verdikleri konu hiç şüphesiz hayvanların dengeli bir şekilde beslenebilmeleridir. Yeşil ve sulu yemle beslenmek hayvanlar için çok yararlıdır.
5.0 (1 oy)
Silajlık mısır üretimi neden önemlidir

Besi ve süt hayvanı yetiştiren çiftçilerin en önem verdikleri konu hiç şüphesiz hayvanların dengeli bir şekilde beslenebilmeleridir. Yeşil ve sulu yemle beslenmek hayvanlar için çok yararlıdır. Ancak yeşil ve sulu yem bulmak her mevsimde mümkün olmamaktadır. Özellikle yaz ve kış aylarında bu ihtiyacı gidermek için çiftçiler silaj yem hazırlamak zorundadır. Silaj yem, yeşil bitkilerin havasız ortamlarda silolanarak saklanması ve turşulaştırılması ile elde edilen yemdir. Silolanma kolaylığı ve besin değerinin yüksekliği nedeniyle en çok tercih edilen yem mısır silajıdır. Bu yüzden silajlık mısır üretimi de son yıllarda giderek artmaktadır.

Silajlık mısır ekimi yapmak için önce toprağın hazırlanması gerekir. Tarla sonbaharda pullukla derin sürüm yapılmalı, ilkbaharda ise kazayağı ve tırmıkla ekime hazır hale getirilmelidir. Ekim için en uygun aylar nisan-mayıs ve haziran-temmuz aylarıdır. Çapalama, sulama ve diğer bakım işlerinin kolaylığından ve silaj makinesi ile hasadın kolaylığından dolayı sıraya ekim en doğru ekim olmaktadır. Toprak üstü aksamı büyük bir bitki olan mısırın su tüketimi de oldukça fazladır. Bu yüzden bitki boyu 1,5 metreyi geçtikten sonra bolca sulanmalıdır. Yeterli sulama yapılmazsa verimde düşüş yaşanır. İyi bir silaj yapımı için silajlık mısırın hasat olgunluğuna ulaşması gerekmektedir.

İyi bir silaj yapmak için silolama işlemi de çok önemlidir. Silo tipleri de çok çeşitlidir. Silajlık mısır hasat edildikten sonra bekletilmeden silo çukurlarına doldurulmalıdır. Daha sonra traktör yardımıyla sıkıştırılma işlemi gerçekleştirilmelidir. Böylece kaliteli silaj yapmak içim gerekli olan laktik asit bakterilerinin erken çoğalması teşvik edilmektedir. İyice sıkıştırılan mısırlar hava almayacak şekilde plastik bir örtüyle örtülmelidir. Silaj, silo kapatıldıktan 45 – 60 gün sonra kullanıma hazır hale gelecektir.